Sommerhuset var ikke blevet malet siden det blev bygget i 2004. Dengang malede vi det i to omgange - første gang da sommerhuset lå i småbidder i Esben Becks byggehaller (nov. 2003) og igen i sommeren 2004 da det stod færdigt.

I august 2008 (og nu igen i september 2013) skulle det så have en tur mere. Det var ikke fordi det trængte helt vildt, men hellere male et år for tidligt end et år for sent. Man kan nu også se på nedenstående "før" billeder at farverne var blevet noget matte at se på.

Vi startede en søndag eftermiddag ca. kl. 17. Jeg var lige kommet med 16.20 færgen så derfor det lidt skøre tidspunkt. Denne første dag nåede vi nu kun at vaske de hvide flader (spær og undertag) på husets langside samt hele udhuset. Det skulle herefter tørre til næste dag.

Vi startede på dag 2 (mandag) på de hvide spærender på udhuset og husets langside. Det tog hele formiddagen og jeg fik ikke lige taget nogen billeder af det. Jeg fik dog lige skudt et "før" billede af udhuset inden vi gik i gang med det sorte maling her (om eftermiddagen). Det tog hele eftermiddagen (til kl. 18.30) at male det sorte. Grunden er at det er 2-på-1 beklædning hvor "mellerummene" er meget besværlige at få malet. Selve brædderne kan herefter males med maler-rulle, og det går stærkt.

Vi nåede en smule længere på dag 2 - langsiden på huset fik også malet spærender og også her nåede vi et mindre stykke med det sorte maling (midt for huset). Igen kan man godt se at husets farve (venstre side) var noget mat at se på.

Formiddagen på dag 3 (tirsdag) blev brugt på at male resten af langsiden sort. Nu havde vi efterhånden taget på det så det gik lidt nemmere. Området omkring døren, køkkenvinduet og elmåler/udelampe var dog lidt mere besværlig. Her skulle først dækkes af så ikke vi malede alt for meget på de hvide elementer. Stenterrassen blev også dækket med malerpap. Her ser man slutresultatet af den formiddag (højre del af langsiden).

Vi fik nogen regn om eftermiddagen på dag 3 - ca. 5-7mm vil jeg tro (der kom en del mere i Århus samme dag). Det gjorde at vi ikke lige kunne komme videre med maleriet. Vi gik derfor over til at få vasket det hvide undertag af ved den overdækkede terrasse. Det var blevet meget beskidt af flere års påvirkning af jord og saltvand blandet godt op med hinanden. Her ses hvordan det hele så ud før og efter vi afvaskede det (billederne er vist ikke så tydelige).

På dag 4 (onsdag) havde de lovet regn "op af dagen" så vi fik travlt med at komme igang. Da det blæste meget (kuling fra syd-sydvest) besluttede vi os for at tage nord-gavlen. Her var nogenlunde læ for vinden. Da nord-gavlen selvsagt er den del af huset som har fået mindst sol var det også den del af huset som trægte mindst. Dog var vindskeden meget medtaget af grønne alger - det blev renset ned med Rodalon (dagen før). Der kom aldrig rigtig noget regn på Samsø så vi nåede et godt stykke den dag. Hele gavlen (som faktisk er større end man lige tror pga. højden) og et pænt stykke af husets vest-side. Vi manglede nu kun et meget lille område med sort, men til gengæld et meget stort område med hvidt (undertaget).

Dag 5 (torsdag) blev brugt på at male resten af det sorte område. Det var meget besværligt, idet det resterende sorte alt sammen var i forbindelse med de store vinduer på husets vest- og syd-side. Det tog næsten hele torsdagen at gøre det færdig. Vi fik ikke taget nogen husbilleder den dag, men til gengæld blev vi beæret med et visit af Skoleskibet Danmark, der var på vej til Århus. Det blev bestemt livligt fotograferet.

Vi er nu nået til fredag hvor huset bare skal være færdigt (nye gæster kommer lørdag). Vi fik afsluttet torsdagen med at få malet lidt af det hvide undertag, men størstedelen manglede stadig. Ydermere havde vi begået den fejl at male noget af det sorte som var i forbindelse med undertaget og det kunne ikke undgåes at det ville få hvide stænk. Den del af det sorte skulle altså have igen.

Vi var meget hurtige med undertaget. Jeg havde rigget en af de store malerruller på en lang jernstang og derved kunne jeg nå hele undertaget fra jorden af. Det gjorde at vi malede hele undertaget på ca. 2 timer. Nogle kringel-kroge skulle dog tages med den lille hvide pensel. Alt det hvide var færdigt omkring middag om fredagen. Nu manglede vi kun den del af det sorte som lige skulle have en tur mere. Billederne her viser undertaget fra dag 1 (ej vasket) og så fra fredag middag lige efter vi har malet færdig.

Her fredag eftermiddag fik vi lige tid til at afprøve havets temperatur. Det blev vi nu hurtigt "trætte" af - det var meget koldt. Vi nød herefter lige en times tid på terrassen inden både Mortens og min mor kom ned til os med mad. Vi spiste alle fire i sommerhuset - rigtig god mad.

Forbrug

Vi havde en smule malerredskaber fra 2004. Få pensler og en enkelt rulle. Vi havde også et par malerspande med nogle rester i, men de var helt indtørret så vi skulle have ny maling. Vi købte nogle store industri-spande på 20 liter - en spand hvid og en sort. Vi vidste godt at det nok var lidt rigeligt hvid, og samtidig nok lige i underkanten sort. Det viste sig dog, at 20 liter sort var netop hvad der skulle bruges. Vi havde måske en god liter maling tilbage i den sorte spand, men til gengæld ca. 15 liter hvid tilbage. Det var helt fejlberegnet med det hvide.

Ud over selve malingen havde vi også købt følgende:

  • 2 stk. 3x5m pressening til afdækning af terrassen når vi malede undertag. Vi brugte dog kun den ene.
  • 3 stk. 25mm x 50m malertape (alle brugt) samt 50m afdækningsfolie (heraf brugte vi vist ca. 20m).
  • 3-4 stk. små pensler samt 2 stk. store pensler (til de større sorte flader).
  • 2-3 store ruller og en enkelt lille rulle.
  • Hobbykniv og en skraber til at skrabe løstsiddende maling af med.
  • Ca. 1 liter Rodalon og ca. 1 liter terpentin.
  • Små spande og en enkelt stor malerspand til at have en portion maling i når man går og maler.

De pensler mv. der havde været i brug valgte vi at smide ud. Det kan næsten ikke betale sig at rense dem og gemme dem når der går 4-5 eller måske 6 år inden de skal bruges igen.

Male igen i september 2013

Her i september 2013 var det igen tid til at male. Vi havde reserveret en hel uges ferie til formålet, men vejret var ikke med os. Vi startede ud søndag eftermiddag med at feje ned og vaske det hvide undertag og spærender. Det tog hele den søndag eftermiddag. Mandag skulle vi have startet maleriet men vejret var ikke godt at male i. Småregn og meget lidt tørring i luften. DMI havde ellers lovet godt vejr fra mandag af. Det var så lige udskudt til tirsdag. Det blev tirsdag og vejret var 100% det samme som mandag. Støvregn og nul sol, men DMI lovede at onsdag ville blive bedre. Det trak de så i sig i løbet af tirsdagen, så også onsdag og torsdag formiddag ville være "våde".

Først torsdag ca. kl. 14.00 brød solen definitivt igennem og det blev varmt nok og tørt nok til at male. Vi gik straks i gang med den store langside på huset. Vi klarede hele langsiden - incl. rundt om døren og køkkenvinduet - på den torsdag eftermiddag. Vi nåede også det store sorte område på den anden side af huset ved bl.a. badeværelset. Vi malede kun med sort den dag. Det hvide måtte vente til næste dag.

Fredag formiddag og middag (frem til kl. 14) klarede vi så det hvide for det område vi dagen før havde malet det sorte. Vi nåede også hele nord- gavlen, som ellers er meget besværlig fordi det er så højt. Vindskede og underbrædder i gavlen fik vi husket at male hvid FØR vi malede det sorte. Det vil nemlig altid dryppe med hvid ned på det sorte.

Fredag eftermiddag / aften fik vi klaret det sorte rundt om de store vinduespartier og vi fik startet på undertaget med hvid. Vi nåede ca. 1/3 af undertaget. Der skal dækkes godt af på både vinduer og terrasse - derfor tager det forholdsvis lang tid.

Næsten hele lørdagen gik med resten af det hvide undertag og vindskede-området ud mod sydsiden af huset. Grundet solen er det et område som er meget hårdt ramt af misfarvning og udtørring.

Sent lørdag eftermiddag og aften nåede vi dog også det meste af udhuset. Alt det hvide nåede vi og 3 af siderne med sort.

Søndag tog vi resten af udhuset og gennemgik derefter resten af huset for "helligdage" som skulle rettes op. Derefter var der kun kedelig oprydning tilbage. Lidt havearbejde blev det også til. Vi var helt færdige (!!) omkring kl. 16 søndag.

Selve maleriet kan altså opgøres til:
- søndag eftermiddag med nedvaskning
- torsdag eftermiddag / aften
- hele fredag og lørdag
- søndag formiddag
+ oprydning

Forbrug af malervarer i 2013

Ud over nedenstående har vi også i 2013 brugt presseninger (3 stk) samt lidt malerpap. Vi har også brugt en malingskraber samt afdækningsplast. Vi kunne godt have brugt 2-3 mindre malerspande med hank til at tage med sig når man maler i højderne. Det tager for lang tid at gå op og ned af stigerne når man maler op under taget mv.